Kako do besplatnih udžbenika? – Alek Kavčić

5 minuta • 17. avgust 2021.

Roditelji u Srbiji treba da znaju svoja prava. Cilj naše fondacije je da baš svako dete u Srbiji ima potpuno besplatne udžbenike za osnovnu školu, i dok se to ne desi mi nećemo prestati da radimo na tome – poručuje Alek Kavčić i pojašnjava kako udžbenici izgledaju i kako ih poručiti.

Da li su knjige koje se naruče preko Fondacije Kavčić kopije sa povezom spirale (kako priča kruži) ili obični udžbenici kao i kod svakog drugog izdavača?

Udžbenici koje fondacija „Alek Kavčić“ šalje besplatno, kao i udžbenici koji preko fondacije mogu da se naruče po ceni od 2 dinara po stranici, izgledaju potpuno identično kao i udžbenici bilo kog drugog izdavača ili isto onako kako izgledaju i udžbenici koji se kupuju u knjžarama. Napravljeni su od visoko kvalitetnog papira, i bukvalno izgledaju kao i svaki drugi udžbenik.

Koliko izdavačkih kuća je predstavljeno na sajtu besplatna biblioteka?

Na sajtu besplatnabiblioteka.com se trenutno nalaze udžbenici tri izdavačke kuće. To su Zavod za udžbenike, Nova Škola i Infotehnika. Radimo na tome da ih u budućnosti bude još više.

Možete li nam pojasniti cenu 2 dinara po stranici, za koju izdavačku kuću se odnosi?

Originalni štampani udžbenici koji mogu da se poruče po ceni od 2 dinara po stranici su udžbenici izdavačkih kuća Nova Škola i Infotehnika. Ali, ti udžbenici mogu i potpuno besplatno da se „skinu“ sa sajta i tako koriste. Takođe, ukoliko bilo ko misli da može da odštampa i za manje od 2 dinara po stranici, potpuno je slobodan da i to uradi. Fondacija se ničemu ne protivi, i udžbenike te dve izdavačke kuće svi mogu da koriste na način koji im odgovara. Na primer, po ceni od 2 dinara po stranici Bukvar za 1. razred košta 192 dinara, radna sveska za predmet Svet oko nas, za 2.razred 112 dinara, dok je na primer udžbenik iz Prirode i društva za treći razred 248 dinara.

Da li ste u mogućnosti da održite sastanak sa roditeljima, nastavnicima i direktorima u školama i odgovorite na sva nejasna pitanja?

Da, i nama u fondaciji je veoma stalo da roditelji razumeju svoja prava. Na pozive roditelja, nekih direktora škola, i organizacija, na tribinama o besplatnim udžbenicima govorio sam u Subotici, Ćićevcu, Kragujevcu.. Zaista mi je važno da roditeljima ni jedno pitanje oko besplatnih udžbenika, ali i njihovih zakonskih prava ne ostane nedorečeno ili nerazjašnjeno.

Možete li da pojasnite, da li je besplatan samo PDF udžbenik, ili se besplatno dobijaju i originalni udžbenici? I da li su knjige namenjene samo materijalno ugroženima ili svim đacima?

Svi udžbenici u PDF formatu koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com su potpuno besplatni, može da ih „skida“ svako kome su potrebni. Svi udžbenici su potpuno otvoreni, i mogu da se čitaju od prve do poslednje stranice. Zatim, sve škole koje za svoje đake žele potpuno besplatne, originalne štampane udžbenike, izdavača Zavod za udžbenike, dovoljno je samo da se jave na mejl fondacije, napišu koji predmet žele i koliko komada, i fondacija šalje sve, potpuno besplatno. Mogu da se organizuju i roditelji na nivo jednog odeljenja, i naruče. Mi originalne štampane udžbenike šaljemo potpuno besplatno. Udžbenici su namenjeni svoj deci! Nezavisno od materijalnog stanja njihovih roditelja. Naš cilj je da baš svako dete u Srbiji ima potpuno besplatne udžbenike za osnovnu školu, i dok se to ne desi mi nećemo prestati da radimo na tome.